Το Αγίασμα του Αγίου Αθανασίου
 
 
Αρχική σελίδα
Το βήμα διαλόγου του «ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ»
Κατεβάστε τα έντυπα «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»
Μετάβαση σε *Παντοκράτωρ*
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
Ε.Π.Π.Ι «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»
Κατεβάστε τα έντυπα «ΕΠΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ»
Λεύκωμα
Συνομιλία - Chat
Ο Ζωοδότης
Ο Άγιος Αθανάσιος

Ο ευσεβής λαός της Δυτικής Μακεδονίας, ευλαβείται ιδιαιτέρως τον Άγιο του Θεού και στύλο της Ορθοδοξίας Μέγα Αθανάσιο.

Κάθε κώμη και κάθε πόλις της ευρείας αυτής της περιοχής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κοσμείται από Ιερό Ναό αφιερωμένο στη μνήμη του.

Η συνείδησις του ευσεβούς λαού της ευρυτέρας περιοχής του Βοΐου θέλει τον Άγιό του να ευαρεστήται να επιδαψιλεύη τη χάρι, την οποία έχει από τον Θεό, επί τους επικαλουμένους την προς Αυτόν πρεσβεία του, ιδιαίτερα όταν προσέρχωνται στο Αγίασμά του στο Αγίασμα Βοΐου και τον Ιερό Ναό του στο χώρο του Αγιάσματός του.

Όσοι έτυχον της ευλογίας της προσωπικής εμφανείας του Αγίου, ομολογούν ότι προτρέπει τους επιδεομένους και επιζητούντες την βοήθεια και την προς τον Κύριο παρρησία του, να προσέρχωνται στο Αγίασμά του στον συγκεκριμένο χώρο και τούτον τον Ιερό Ναό, παρ’ ότι στην ιδιαιτέρα πατρίδα σχεδόν του καθενός υπάρχει Ιερός Ναός τιμώμενος στο όνομά του.

Οι Χριστιανοί του τόπου μας μεταδίδουν από γεννιά σε γεννιά τις αναμνήσεις και εμπειρίες τους και εξακολουθούν ακόμη να τιμούν τον Άγιο Αθανάσιο, ιδιέταιρα στο πανηγύρι του τις 2 Μαΐου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την ζώσα έτι παράδοσι, ανηγέρθη το πρώτον σε αυτόν τον χώρο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, περί τα μέσα του 18ου αιώνος, από τον Αθανάσιο Αραϊά.

Με όραμα του υπεδείχθη και βρήκε την ιερή εικόνα του Αγίου και την πηγή του Αγιάσματος.

Εκείνος ο μικρός Ιερός Ναός υπήρχε μέχρι το έτος 1914.
Τότε (1914) ανηγέρθη ο παρών Ιερός Ναός, ο ξενώνας και το παλαιό κτίσμα του Αγιάσματος με χρήματα που προήλθον από την εκποίησι του εν Κωνσταντινουπόλει ξενώνος, δωρεάς του αδελφάτου των εκεί παρεπιδημούντων κατοίκων του χωριού, ο οποίος επωλήθη από την τότε εκκλησιαστική επιτροπή πριν κατασχεθή από το καθεστώς των Νεοτούρκων.

Το Αγίασμα (Αγιονέρι) πηγάζει από ορισμένο σημείο του εσωτερικού του Ιερού Ναού και οδηγείται με συγκεκριμένο αγωγό στο παρακείμενο ιδιαίτερο κτίσμα από το οποίο και το αποκομίζουν οι πιστοί.

Kλικ στο εικονίδιο για προηγούμενη σελίδα προηγούμενη επόμενη Kλικ στο εικονίδιο για επόμενη σελίδα

 


 
 
 
Μετάβαση στον ιστοχώρο της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ>